Sekarang atau nanti?

3 comments
Patut ka aku berhenti merokok sekarang atau nanti?

Petang tadi, selepas Qayyam belanja makan di pizza hut ( di mana aku xkan masuk selain dibelanja orang ), kami decide pegi ke farmasi...cari ubat utk c qayyam ni....kami tu merujuk kepada aku, qayyam, jeboen, dan bullah lah.

Pekerja farmasi tu dan farmasist tu sendiri peramah juga ar...bagus jg, mesra alam, senang mo tny benda2 bodoh...hehe....sempat jg la aku tanya supplement untuk menaikkan badan aku.....hoho



then aku nampak di dalam almari kaca mereka ada nicotine gum....wa....tanya ar dgn dia, proses berhenti merokok....siap ada ubat lg untuk membersihkan peparu,....berminat gila aku mo berhenti time tu, sebab, xla mahal sgt....ingatkn berhenti merokok ni beribu2...

tanya punya tanya, sah aku berminat......tapi, bersediakah aku? side - effect tu mmg ada, tp side-effect ke arah emosi aku lebih tinggi....sebab, hampir setiap benda yg aku suka buat, mesti ditemani rokok.....main game mesti merokok.driving mesti merokok.main bola,rokok dulu.jalan2 kaki,rokok juga.kenduri, rokok juga. kesejukan, rokok juga. rokok jg memainkan peranan penting dalam kehidupan sosial aku....perokok mudah berkawan dgn perokok yg lain.
sebagai contoh,
perokok tertinggal lighter, nampak org tepi jalan merokok, buleh tegur tanpa segan silunya , " boss, ada lighter ka?"
then, sure bg pinjam punya....lg bagus kadang2 buleh berciter kejap lg, tny itu tny ini. lihat lah bagaimana rokok buleh mengeratkan silaturahim dgn orang asing....berapa kerapkah anda menegur orang tanpa rasa segan atau bongkak setiap hari?


okay2, melalut pulak ni.....sekarang....aku di tengah2 antara jalan berhenti merokok, atau nanti baru berhenti merokok.....
aku mo berhenti sebab demi kesihatan aku d masa hadapan.
aku xmo berhenti sebab rokok ni separuh daripada kehidupan aku...byk kejadian dan event dalam hidup aku dimana rokok sebagai teman setia, bukannya perempuan.

sememangnya aku berhenti bila adanya something really important that motivates me to quit smoking, di mana sekarang hanya "kesihatan d masa hadapan" sahaja menjadi faktor untuk berhenti....ini masih tidak cukup.hehe....mungkin 1 minggu ni aku try amik pendapat daripada beberapa pihak kecuali mem aku sebab sure dia suruh berhenti punya....setiap hari buka bilik aku dan komen bau harum segar rokok yang padat di dalam bilik, dan aku hanya angguk2 geleng2 kerana aku tengah busy main dota sambil merokok.

lgpun, bg aku, ada pelbagai cara untuk orang menemui ajalnya, walaupun rokok salah satu daripadanya, aku tetap rasa aku rela mati berpunca daripada rokok berbanding benda lain. Sebab, pertama kali aku menghisap rokok, aku suda pesan pada diriku sendiri " no turning back".
skng, mcm mo turning back, mcm tidak.haha.next.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments

Liyana said...

dari diri ko je tu..quit je la ba..slow2..bg peluang utk diri berubah ke arah kebaikan untuk diri sendiri..

t a u f i k said...

hahaha. entri ni sgt lucu. ktawa jak ak baca.

anyway,
although i dont smoke, ironically i can make an analogy of those who smoke cigarette with life.

why people continue to smoke? it's bad for our health and it tastes like shit!

The same goes to life. Life can be shit at times but why do we keep on living it, although we know it keeps hurting us?

let's ponder.

Mademoiselle Umie said...

berhentila merokok~ sukung kmu!! ;P