Tutorial Download Pantas Guna IDM [requested by Liyana]

1 comment
Tutorial Download Pantas Guna IDM [requested by Liyana] - memandangkan tutorial ini agak panjang, maka ada baiknya copy all, then paste di microsoft word....supaya jelas.

Abstrak : 
Tutorial ini bertujuan untuk mengenalkan software download accelerator + manager untuk memudahkan aktiviti download seperti dari youtube, mediafire, dan sebagainya.




Pengenalan/Introduction:
Saya telah dihubungi oleh saudari Liyana ehem2 bukan liyana jasmay ar, untuk membantu dalam mempercepatkan usahanya dalam mendownload video2 dari youtube. Sebagai pendownload yang rajin, saya berasa software IDM agak sesuai dalam menyelesaikan permasalahan ini, lantas membuat tutorial dalam format Kajian Tindakan (Action Research) sepertimana AR ini merupakan bentuk assignment final year ini.

Tujuan tindakan
-Mendownload video dari youtube dengan cara terpantas dan mudah menggunakan software IDM
-Menggunakan software IDM dengan sepenuhnya dalam aktiviti on9

Research question:
-Sejauh mana kelajuan yang diingini tercapai
-Adakah IDM memudahkan atau menyusahkan

Methodology/Metodologi
Ok, paling utama, download software Internet Download Manager (IDM) dahulu. Linknya akan diberi di bahagian Appendix.Tutorial untuk menginstall diberi kerana ini versi cracked. (kepada sesiapa yg berduit, boleh la beli dengan haraga 30 dollar. But for me yg pokai ini, everything on the net is free, u just need to find some loopholes here and there.everything is free except ur internet bills, of coz.yea, aku punya masih tertunggak.)

Setelah selesai install....apa lagi? Guna terusss....tapi memandangkan ini tutorial, maka aku ajar la satu persatu penggunaannya....

Buka youtube. cari video mana mo download. Then, tgk screenshot di bawah


Ok, penjelasannya, setelah install IDM, serta merta konfem la berabis, akan kluar option "download this video"...lebih kurang sama function dengan RealPlayer latest juga....RP sux. Napa IDM? sebab IDM ada parallel download/mirror download, dan IDM akan guna MAX speed yang termampu didownload , bergantung la juga.....aku guna streamyx 1MBps, ko guna streamyx 512KBps, xkan MAX speed sama pulak...berpada2 la juga kalau mau laju, speed lebih, bayar lebih,der...

TAPI, jangan klik dulu. Why? sebab untuk download video ni ada dua cara.
1.Tonton dulu baru download
2.Download max speed tanpa tonton.

Aku selalu guna 1st option sebab....aku jenis begitu. begitu cemana? ntah. tapi aku terangkan la each option apa beza. x juga beza sgt, tapi, aku tetap jenis 1st. I dont know why.


Ok.tengok ni.disebabkan time awal2 pagi gini line internet aku syok...maka, cepat ja loading video...sambil tengok, bar merah tu dah full, maksudnya dah complete load ar tu....rasanya korang faham juga ni apa maksud aku....


OK.katakan la korang punya lambat sikit load mo full...cara paling mudah, PAUSE kan dulu video tu....biar dia load sampai penuh baru tgk...sebab, kalau korang PLAY juga video tu, dan AUTOPAUSE sebab playing time suda reach current loading, maka makin lambat la loading tu mo complete. ini tips ar...x caya, cuba sendri. OK. dah full loading bar tu, kita KLIK "Download this video"


Maka, terpampang la pop-up begini.....KLIK lagi tu "Start download".


Uik? terus complete? Yay! Sebab ni la aku suka 1st option. hehe..
Peringatan. = Kdg2 lepas tunggu loading bar penuh pun, bila klik start download, download progress tetap berlaku...so,  jika selalu berlaku ( TIDAK download complete terus),, sila guna option kedua.
Fakta = Kenapa terus complete? sebab IDM akan download dalam databasenya dulu. then paparkan pada loading bar youtube....2 benda dalam 1 ar..tapi kadang2 x menjadi...
So, kita terus kepada option kedua iaitu, DOWNLOAD MAX SPEED TANPA TONTON


Ok, tengok ni...loading bar belum full tapi aku terus KLIK "Download this video". Then, KLiK "Start download".... Apa yg jadi pasni?


Maka keluarla pop-out download progress....Di sini ditunjukkan masa, dan sebagainya...yang penting,
1.Transfer rate = kadar kelajuan download per saat. MAX yang pernah aku cecah 210kb per saat. paling bangang dan selalu time2 internet bangang, aku dapat 10kb per saat. sakit la tunggu. ok, bagaimana plk dengan korang? bergantung pd ISP/broadband korang ar...kalau korang amik 1MBps punya, 100kbps-150kbps transfer rate. walaupun pakej 1MBps ka,2MBps ka, transfer rate bukan ukuran tu... ada kiraan tu sebenarnya aku ada baca tapi lupa da......

2. Download progress. = Ok. bar ni yang penting untuk korang tgk juga selain transfer rate. IDM guna parallel download/ mirror download; aku pun xtau mana satu yg tepat.... yang penting, prinsipnya, IDM akan bahagikan file yang korang download tu kepada beberapa portion/mirror dan akan download serentak...so, ini mempercepatkan download....biasanya direct link yang support parallel/mirror download ni....kalau aku cakap byk pun bukannya korang faham, guna jela IDM ni, x pyh tau byk sangat kalau nyusahkan otak korang berfikir. ohya, makin banyak garisan di progress bar ni, ertinya makin banyak mirror/parallel dan makin pantas la download tu berbanding biasa....terbukti untuk file2 yang besar. file kecik x terasa sgt bezanya...apa la setakat 10MB tu berbanding 200MB.

Dan....tunggu ar sampai download complete. ENJOY.

Side info :
Boleh juga guna untuk download2 dari file hosting yang lain, especially MEDIAFIRE sebab buleh parallel byk2.....nice.contoh penggunaan


Kononnya mau download dari mediafire, akan jumpa page ni. nampak tu "Click here to start download"?
Boleh juga klik terus.....tapi....aku right-click selalu.....xtau la....aku mmg jenis right-click...hoho


1.Right-click
2.then klik biasa pada "Download with IDM".

Peringatan. setakat ni, 4shared x support mirror download IDM, dan beberapa file hosting yg lain.
Dan satu lagi, ada satu website yg ada masalah sikit kalau mau download. SCRIBD. tapi ada caranya....leave ur comments kalau korang encounter permasalahan ketika download dokumen dari SCRIBD.

Kata2 akhir
1.Aku guna Windows XP SP3. theme pink. kenapa pink? sebab baut PC aku ni jambu....nama PC aku ni pun SAHARA... cun kan?
2.Mozilla FireFox guna Add-on Persona, CHESHIRE... ala, kucing yg pandai hilang2 tu dalam movie ALice in Wonderland...
3.Screenshot guna MS Paint. Editing guna GIMP 2. macam Adobe Photoshop juga, tapi, lagi ringan dan mudah kali.....
4.Siap taip jam 3.50 a.m. ..... rph dan abm mo buat lepas ni....paginya mo kena observe....yea yea,.


APPENDIX

(yang latest 5.18 build 8)
cara mo install IDM ni,



EDITED : ok, ada yang bermasalah dalam download IDM ni....x reti keygen suma...so, aku upload yg precracked punya....install terus.....instructions ada d dalam....baca dan ikuti tanpa segan silu...
Sila off Antivirus dahulu untuk mengelakkan masalah....no worry,safe punya file ni...

1.Completely Uninstall any previous versions before continuing.- make sure uninstall dan delete folder "Internet Download Manager" dalam C:ProgramFiles/
2.Install IDM by installer provided. - run installer ni. untuk yg bermasalah seperti Vista dan Win 7, "Run as administrator"
3.Reboot only if IDM tells u to.
4.Enjoy Ur precracked copy without any hassle.

-->DOWNLOAD PRECRACKED IDM HERE<--
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comments:

Liyana said...

panjangny =( maleh den nak baca..heheh..papr pn thank u..