Valentine's Day vs Hari Kekasih - Nice joke

1 comment
Valentine's Day dengan Hari Kekasih. ada beza ka? cuba direct translate dua ayat tu, reflect sepenuhnya ka? x kan... kita x panggil Hari St. Valentine kan?

aku membanding dua pemahaman di mana,
satu dengan hujahnya Valentine's Day ni haram disambut.
satu dengan x berhujah, dan sambut Hari Kekasih.

Jika dibaca asal-usul Valentine's Day ni, mmg merujuk kepada St.Valentine yg mati dibunuh Claudius II raja Rom.. so, kalau mengikut pemahaman yg pertama, kira haram la sambut ulangtahun kematian seorang paderi...

pemahaman kedua plk malas mo berhujah.

Bagi aku, ini benda yg dari penerimaan masing2 .... ada yg sambut bagi memperingati kekasih masing2.. ada yg saja ikut trend semasa... dorang bukan sambut ulangtahun kematian dia... silap2, xtau pun Valentine tu sapa... dalam kepala hanya gambaran budak kecik bogel pegang bow n arrow love..

dari satu sudut, Valentine dibunuh sebab raja Rom tu ajak dia convert pegi paganisme, tapi xmo, so kena hukum bunuh. dari satu sudut plk, Valentine dibunuh sebab dia mengahwinkan askar lelaki secara diam2..sebab time tu Raja Rom berpendapat, askar2 lebih baik x pyh berkahwin agar komitmen lebih tertumpu kepada kuasa militan. so, perjuangan Valentine untuk memperjuangkan cinta, dikenang dan disambut oleh orang lain...



Bagi aku, mo sambut atau x, tu dari masing2 la....Mmg betul, kalau mau memperingati kekasih, x perlu 14hb, 12hb pun boleh...17hb ka...  Mmg betul, orang Islam x digalakkan mengikut sambutan2 begini.. apatah lg menggalakkan orang lain menyambutnya.. ada byk benda lain lg buleh diraikan... tapi, aku rasa x masalah kalau saja2 mau belikan bunga, coklat, pada 14hb... manatau time tu ada promosi...murah lg... ini bukannya mengikuti trend, tapi mengambil peluang atas bunga2 yg murah...tambahan lg, klu jenis yg bz, xda masa mo beli itu ni, x kreatif mengambil hati...

Napa? masih salah lg? sebab mengikuti perbuatan gitu? Plz la... ada baaaaaaanyak lg yg kita sumbangkan pada negara Yahudi berbanding makcik yg jual bunga tu...Facebook la contoh utama. apa alasan? kita x bayar pun guna facebook so kita x menyumbang ke arah keuntungan mereka? Noob la. Even kita x bayar dorang pun, kita masih sumbangkan traffic yg tinggi! dan traffic yg tinggi attracts advertisement... dan dr ads la dapat duit.... we all bloggers, we all internet users, kita tau ini mmg betul. dan penghijrahan pengguna myspace, friendster ke facebook melonjakkan traffic facebook, ads melambak2 dan mahal, boss facebook masuk duit... sponsor negara dia serang palestin. anda mau cakap anda x terlibat bunuh orang lain? nice joke. berbanding beli bunga hari kekasih dengan menambahkan traffic facebook, mana lebih teruk akibatnya? iman, nyawa sendiri, at least diri sendiri. kubur sendiri2 jg.tp klu nyawa orang lain? cmana?

dan jangan lupa adat barat yg kita semua ikuti dan terpaksa patuhi juga d majoriti negara kita. contoh terdekat, necktie. apa lg? graduation pny topi tu jgn lupa. dan robe sekali. itu menyerupai apa tu? nahh... last2 alasan yg digunakan untuk bela diri "niat". xpa pakai facebook, yg penting "niat" betul... xpa, pakai necktie, yg penting "niat", xpa pakai itu ini , buat itu ini, yg penting "niat".... so, aku support idea yg xpa belikan gf bunga (jarang plk kes gf belikan bf bunga), yg penting "niat". dan strictly speaking, aku merujuk kepada perbuatan membelikan bunga pada 14hb februari, bukannya menyambut Valentine's Day. sila fahamkan dulu.

- aku x berkaitan dengan 14hb feb sebab setiap sebelum 14hb Feb aku konfem single.bukan sengaja, tp kebetulan. so, tulisan ini bukanlah berkaitan untuk aku membela diri bila aku belikan ppuan bunga time 14hb feb. sebab mmg x pernah aku belikan time 14hb feb. time2 tarikh besa, pernah la... just bg buka fikiran mereka yg jumud bila nampak orang muslim belikan org yg dia syg bunga, coklat pada 14hb feb.
Previous PostOlder Post Home

1 comments:

O'gosh said...

very gud info....